
Voorregeling
De dood, daar sprak men vroeger niet over. Men was soms bang hem uit te nodigen door erover te spreken. Vaak drukte men dit uit angst ver weg. Toch is het de enige zekerheid die we als mens hebben. Want een ieder die eens geboren is, zal ook weer eens deze aarde verlaten. En wat is er mooier dan dit te doen op een bij de persoon passende wijze.
Soms als ik rond de tafel met familie zit, hoor ik uitspraken als, het maakte hem/haar niets uit of nog straffere uitspraken; doe mij maar in de groene cliko. In menig geval meent men dit niet maar wil men a. de nabestaanden niet tot last zijn of b. durft en/of wil men niet over het einde nadenken.
Toch zien we dit de laatste tijd steeds meer veranderen. Door meer programma’s over de dood op tv is het gewoner geworden om hierover met elkaar te praten. Voor mij als uitvaartondernemer zijn naast het aannemen en uitvoeren van uitvaarten, voorregelingen mijn tweede grote taak geworden.
Steeds vaker bespreek ik met mensen (soms ook lang voordat het einde zich aankondigt) hun uitvaartwensen. En soms voer ik ook gesprekken met mensen die op de drempel van leven en dood staan. Gesprekken die mij altijd raken en die ik als zeer kostbaar ervaar omdat ik dan precies weet wat iemand wil met zijn afscheid. Soms ontstaat er dan in korte tijd een bijzondere band en wordt de uitvaart dan ook voor mij een persoonlijk afscheid van iemand die ik in korte tijd best diep mocht leren kennen, want bij het naderen van de dood vallen maskers af.
Het mooie van een voorregeling is dat de overledene niet in de onzekerheid wordt achtergelaten. Alles is dan uitvoerig besproken. Dit geeft rust voor degene die het besproken heeft, maar ook later voor de nabestaanden. Want u denkt dat zij wel weten wat u wil, maar als u het nooit geregeld heeft, zou dat wel eens helemaal niet zo blijken te zijn.
Ook kunt u zelf uw wensen vastleggen. Wij hebben hiervoor het boekje: “Mijn eindfase”. Hier kunt u stapsgewijs uw wensen in vastleggen. Na het invullen kunt u dit bij uw eigen papieren bewaren of terug aan ons geven zodat wij het kunnen bewaren voor u. Zeker als het einde aanstaande is, want dan weten wij meteen wat de eerste wensen zijn en hoeven we niet gelijk uw nabestaanden hiermee lastig te vallen.
Vraag het boekje “Mijn eindfase” vandaag nog aan.

Sterfgeval
Na het overlijden van een dierbare komt er veel op u af. Hieronder treft u een lijst aan van de belangrijkste zaken die meteen na een overlijden geregeld moeten worden.
Meteen regelen:
- Arts bellen (bij overlijden in een ziekenhuis of zorgcentrum wordt deze vaak door de verzorging in kennis gesteld).
- Bellen met Uw Zorgteam Uitvaartzorg via 06 (24 uur per dag) ongeacht waar u verzekerd bent.
Wat kunt u vast klaarleggen en/of opzoeken?
- U kunt vast nadenken over de kleding waarin de overledene opgebaard mag worden.
- Het paspoort of identiteitsbewijs, eventueel trouwboekje.
- Misschien kunt u een testament, een wilsbeschikking of een laatste wensenboekje vinden. De overledene heeft daar misschien uitvaartwensen ingezet.
- Polis(sen) van eventuele uitvaartverzekering(en), wij kunnen u helpen ongeacht waar u verzekerd bent.
- En eventueel al beginnen aan een adreslijst voor het versturen van de rouwkaarten. Wij maken samen met u de rouwkaarten, zodat deze zo snel mogelijk verstuurd kunnen worden.
Wat gaan wij met u o.a. bespreken in ons eerste gesprek?
- De laatste verzorging van de overledene. Gaan wij dit doen of wilt u graag zelf ook meehelpen?
- Waar gaat de opbaring plaatsvinden? Thuis in bed, in de kist (wat voor kist of lijkwade) of in een uitvaartcentrum.
- Met aandacht en respect kijken we naar de wensen van de overledene, samen met u bespreken we de mogelijkheden en regelen de begrafenis of crematie.
- We beginnen met het ontwerpen van de rouwkaart en tekst.
Het regelgesprek
Na een overlijden wordt vaak als eerste de schouwarts gebeld die de overledene moet onderzoeken en de officiële overlijdensverklaring invult.
Daarna komt de uitvaartleider in beeld. Deze gaat samen met de nabestaanden kijken wat er als eerste gebeuren moet. Hij zet vaak de laatste verzorging in gang, zorgt voor de opbaring, maar ook zaken als de begraafplaats of het crematorium bespreken, regelt hij voor u. En ook aangifte van overlijden doen, is een van de taken die wij graag van u overnemen.
UZU werkt met een eigen team van uitvaartassistenten. Indien mogelijk wordt er een vaste uitvaartassistente aan een uitvaart gekoppeld. Deze persoon is hoofdverantwoordelijk voor de laatste verzorging. Zij heeft de week voor de uitvaart verantwoording voor de overledene, doet de rouwbezoeken en houdt contact met familie. Maar deze persoon is ook bij de uitvaart zelf aanwezig.
De uitvaartleider komt op de eerste dag de uitvaart met u bespreken en een dag later moeten vaak de officiële documenten worden getekend en zal hij u een begroting van de kosten presenteren. Vaak is er later in de week nog een ontmoeting om de puntjes op de i te zetten en de uiteindelijke afscheidsbijeenkomst te bespreken. En verder komt hij zo vaak de situatie erom vraagt. Maar er zijn dus altijd twee vaste personen die u in deze week van rouw begeleiden. Dit geeft rust en vertrouwen en zorgt ervoor dat u zaken uit handen durft te geven, waardoor u de tijd krijgt om ook zelf afscheid te kunnen nemen.
In het eerste regelgesprek moeten in een relatief korte tijd veel knopen worden doorgehakt.
- Wat moet de overledene aan en waar wordt hij/zij opgebaard (op bed of in een kist: welke kist?)
- Waar en wanneer is de uitvaart
- Wie gaan we uitnodigen en hoe? Denk daarbij aan de rouwkaart, rouwadvertentie maar ook aan moderne middelen zoals bv. Facebook.
- Welke tekst zetten we op de kaart, …
UZU heeft al jarenlang ervaring met deze gesprekken en met zijn mensenkennis weet hij hoe hij samen met de nabestaanden tot een mooi geheel kan komen.
Vanuit zijn ervaring als voorganger en auteur kan hij u ook goed helpen met het opstellen van een mooie, persoonlijke rouwkaart of advertentie.
Een goede uitvaart start met een goed regelgesprek.

Nazorg
Voor veel uitvaartondernemingen stopt de zorg bij het afscheid na de dag van de uitvaart. Dit geldt niet voor Uw Zorgteam Uitvaartzorg.
Wij houden graag ook daarna contact met onze families. In de week van de uitvaart leer je elkaar goed kennen, want in een periode van rouw zijn mensen echt. Maskers vallen af en men durft ook zijn kwetsbare kanten te laten zien. Door de informele werkwijze van Immanuel en zijn team ontstaan vaak hechte banden. Banden die ook verder gaan dan na zo’n week.
Een paar weken na de uitvaart gaan we, indien de nabestaanden dit fijn vinden, weer op bezoek om samen terug te kijken. Maar ook via sms, WhatsApp en facebook blijven we vaak verbonden.
Mocht het nodig zijn, kunnen we ook doorverwijzen naar professionele nazorg of rouwverwerkingsgroepen. In de toekomst zullen we ook zelf dit soort ontmoetingen en herdenkingsbijeenkomsten gaan organiseren omdat het vaak fijn is om met lotgenoten op te trekken. Want niemand kan rouw begrijpen voordat hij dat zelf heeft meegemaakt en dit geldt zeker voor bepaalde vormen van rouw. Het verlies van een ouder is anders dan die van een partner. En het verlies van een partner is weer heel anders dan het verlies van een kind. Rouw is ook niet op een weegschaal te leggen of in grafieken uit te drukken. Maar een arm om je heen soms zelfs zonder woorden, iemand die met je mee rouwt/huilt, of je juist weer dat zetje de goede kant op geeft, dat zijn de dingen die het verschil maken

