
Onze kraamzorg
Gezinnen een goede start geven. Acht dagen lang zijn we steun en toeverlaat voor jouw gezin. En proberen we je mee te geven wat je nodig hebt om na de kraamweek de zorg voor jezelf en je baby op te pakken.
Bij jou in de buurt is vast en zeker een gezin waar een van onze kraamverzorgenden op dit moment zorgt dat alles reilt en zeilt. Want daar houden onze kraamverzorgenden van: ‘hun’ gezinnen een goede start geven.
Ook jij zult merken dat je kunt ontspannen in je nieuwe rol als ouder. Want je leert alles wat nodig is om na de kraamtijd zelfstandig en vol vertrouwen de zorg voor je baby op te pakken.

Kraamverzorgende tijdens bevalling
Als je thuis bevalt, komt je kraamverzorgende al tijdens de bevalling bij je. Ze assisteert de verloskundige en kan, als je dat fijn vindt, jou als moeder begeleiden en ondersteunen met wat je maar nodig hebt op dat moment. Van een glas water halen tot helpen bij het opvangen van de weeën. Of een extra hand om in te knijpen. De kraamverzorgende is tijdens de bevalling dus een soort vliegende kiep. Meteen na de bevalling verzorgt ze jou en je pasgeboren baby. Ze helpt je al in de eerste minuten met je baby aanleggen als je borstvoeding gaat geven. Een douche na de bevalling kan fijn zijn. Je kraamverzorgende helpt je daarbij en zorgt ervoor dat je daarna in een fris, schoon bed kan stappen en je baby lekker bij je komt.
Aandacht voor het hele gezin
Voor je kraamverzorgende staat de gezondheid van en zorg voor moeder en kind op de eerste plaats. Maar zij doet nog veel meer voor jou en je gezin. Elke kraamdag verloopt natuurlijk anders, maar je kraamverzorgende zorgt in elk geval voor:
-
Medische controles bij je baby, zoals temperatuur meten en bijhouden of je baby genoeg drinkt.
-
Medische controles bij jou als moeder en jouw herstel in de gaten houden. Zo checkt ze de baarmoederstand, meet je temperatuur en controleert eventuele hechtingen.
-
Emotionele ondersteuning voor zowel moeder als partner, want een kindje krijgen is een grote verandering.
-
Begeleiding en advies bij de (borst)voeding.
-
Alle uitleg en advies die je nodig hebt om na de kraamweek zelfstandig de zorg voor je baby op te pakken. Zoals: hoe verzorg je je baby? Hoe zorg je dat je baby veilig slaapt? Hoe maakt je baby duidelijk wat hij of zij nodig heeft?
Digitaal Kraamdossier, online dagboek van de kraamtijd
Tijdens je kraamweek noteert je kraamverzorgende alle belangrijke gegevens, zoals het verloop van de bevalling en de kraamperiode en de controles bij moeder en baby. Daarnaast krijg je veel tips en adviezen die ze voor je opschrijft. Dankzij het online dossier kan je op elk moment je gegevens inzien op je smartphone, tablet of computer. Na je kraamweek kan je het digitale dossier als .pdf downloaden of laten drukken.
Meest gewaardeerd door andere trotse vaders & moeders
Trotse ouders laten ons en hun kraamverzorgende vaak horen hoe zij de kraamweek hebben ervaren. Daar komt deze top 5 uit.
- Veel nuttige tips en adviezen
- Zorg voor het hele gezin
- Goede begeleiding bij borstvoeding
- Liefdevolle verzorging van de baby
- Kans om echt te wennen aan ouderschap
Hoeveel uren kraamzorg?
Iedere kersverse moeder in Nederland heeft recht op kraamzorg. Je krijgt minimaal 24 uur kraamzorg. Maar dit kan voor jouw gezin ook meer zijn. Hoeveel uur kraamzorg je krijgt hangt af van een aantal dingen, zoals: hoe is het met jouw gezondheid en de gezondheid van de baby(‘s) in je buik en hoe verloopt je zwangerschap?
Het aantal uren kraamzorg dat je krijgt, wordt verdeeld over 8 dagen. Soms krijgt een gezin 10 dagen zorg. We bespreken dit met je tijdens het intakegesprek en geven je een indicatie van het aantal uren. Dit berekenen we met behulp van het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg (LIP). Alle kraamzorgorganisaties, verloskundigen, zorgverzekeraars en huisartsen gebruiken dit om zorg op maat te kunnen leveren.
Misschien blijkt bij je bevalling of in de kraamweek dat jouw gezin meer of minder kraamzorguren nodig heeft dan we oorspronkelijk hadden ingeschat. We bekijken jullie situatie op het moment dat de zorg in gaat. Dan stellen we de uren in overleg met je verloskundige vast (herindicatie).
Het daadwerkelijk aantal kraamzorguren kan mede afhankelijk zijn van je woonplaats, de periode waarin je bevalt en de datum van inschrijving.
In de meeste gevallen wordt aan het begin van de kraamweek de meeste uren per dag gemaakt. Gedurende de week zullen in overleg de uren afgebouwd worden, omdat je steeds minder hulp nodig hebt.
Zo nodig kun je gebruikmaken van extra zorg
- Drie dagdelen extra zorg vóór of ná de kraamweek als je gebruikmaakt van ons kraamzorgarrangement. Dit is bedoeld voor gezinnen die voor meer zorg en hulp in de kraamweek niet kunnen terugvallen op familieleden of vrienden, maar dit wel nodig hebben of prettig vinden.
- Uitgestelde kraamzorg of couveuse-nazorg als je baby na de kraamperiode thuiskomt uit het ziekenhuis, bijvoorbeeld na een verblijf in de couveuse. Deze zorg bestaat vooral uit voorlichting en advies. Vraag bij je zorgverzekeraar na onder welke omstandigheden je uitgestelde kraamzorg vergoed krijgt.


Kosten voor kraamzorg en verzekering
Jouw verzekeraar vergoedt de uren kraamzorg die voor jou zijn vastgesteld. Wel betaal je een eigen bijdrage van € 4,80 per uur. Je kunt bij je verzekeraar navragen hoe hoog je eigen bijdrage is, want dit verschilt per verzekeraar.
Aanvullende verzekering
Ben je aanvullend verzekerd, dan is de kans groot dat jouw verzekeraar die eigen bijdrage aan je vergoedt. Het hangt van je aanvullende verzekering af, maar misschien krijg je ook andere producten en diensten vergoed, zoals lactatiekundig advies (van borstvoedingsdeskundige), het kraamzorgarrangement (drie dagdelen extra zorg vóór of ná de kraamweek) of uitgestelde kraamzorg (als je baby na de kraamperiode thuiskomt uit het ziekenhuis, bijvoorbeeld na een verblijf in de couveuse.)
Je kunt dit opzoeken in je polisvoorwaarden of in het vergoedingenoverzicht van je aanvullende verzekering. Of neem contact op met je zorgverzekeraar.
Misschien begint je hoofd te tollen van alle informatie
Maak je dan geen zorgen. Wanneer je je bij ons aanmeldt voor kraamzorg, vertellen we stap voor stap wat je eventueel nog moet doen of nakijken. Bovendien kun je ons ook altijd bellen of mailen.
In feite is je hele zwangerschap natuurlijk één grote voorbereiding op de kraamtijd. Je lichaam verandert en je baby groeit. Daarnaast zijn er praktische zaken die jij en je partner kunnen doen om je goed voor te bereiden.
Voorbereiden kraamtijd
- Voorop staat dat het fijn is als je weet wat je kunt verwachten van de kraamtijd. Lees je vast in! Hoe ziet een kraamdag eruit, wat doet je kraamverzorgende?
- Daarnaast zorg je natuurlijk dat de babykamer klaar is voor de komst van je baby. Maar daar hoeven we je vast niet aan te helpen herinneren.
- Geef je zorgverzekeraar door dat je een baby verwacht en vraag een kraampakket aan, zodat je straks de spullen in huis hebt die nodig zijn bij je bevalling.
- Je moet je natuurlijk ook voorbereiden op de bevalling. Waar en hoe wil je bevallen, wie wil je erbij hebben, wat vind je belangrijk?
- Ga je borstvoeding geven? Je kraamverzorgende begeleidt je er straks goed bij, daar kun je op vertrouwen. Maar het is voor jou en je baby fijn als je weet wat erbij kan komen kijken.
- Lees alvast de informatie op Mijn Kraamvogel, je online kraamdossier. Er staan tips en adviezen in met betrekking tot de zorg voor je baby en jouw herstel na de bevalling.
- Vul alvast informatie in op Mijn Kraamvogel, ter voorbereiding van het intakegesprek.
- Er is een aantal praktische zaken dat je moet regelen. Zo moet je bed op klossen, zodat je verloskundige je goed kan begeleiden (vóór week 37).
- Bekijk ook wat je in huis moet halen voor de bevalling en kraamtijd. Wij hebben alvast een uitzetlijst voor je samengesteld.
